Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/trihardpt.se/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5892
Borås triathlon | TriHARD PT

Borås medeldistans, 1900 m sim, 90 km cykel och 21 km löp – äntligen dags för tävlingspremiär triathlon 2019. I år har jag enligt bestämmelser i age-group systemet klivit upp en klass och tävlar med andra mogna män i M45-49. Konkurrensen i denna klass är fortsatt mycket hög och kompetensen bland mina konkurrenter är stor. Det är väldigt kul att på tävling få mäta sina krafter med andra som har samma förutsättning att bedriva triathlonträning. Som vanligt en hel massa fix dagen innan med utrustning, energi och annan logistik. 

På väg till Borås visade termometern 9.5 grader och utanför bilen strömmade regnet ned. På plats var inte vädret något bättre utan lätt regn och knappa 10 grader när vi skulle checka in våra prylar i dagens tävlingsområde. Tävlingsledare Colting berättade under morgonen att tävlingen skulle gå på full distans trots väldigt kallt vatten. Colting hävdade att temperaturen var 13-14 grader och varmare ut vid bojarna men vi som var på väg att ge oss iväg och fick en mindre chock vid första doppet, var mycket tveksamma till den angivna temperaturen. Jag hade inte blivit förvånad om distansen för simningen hade kortats ned pga av kylan, både i vattnet och i luften (vilket det finns ganska tydliga bestämmelser om i svensk triathlonförbundets regelbestämmelser) men så blev inte fallet så det var bara att gilla läget.

Simningen startade på stranden och efter signalen sprang de ca 500 tävlande ut för två varv runt en halvö med en exit halvvägs. Det var ganska stökigt första varvet med mycket slag och sparkar, drag och tjuvknep och någonstans i vattnet fick jag en rejält smäll på översida hand, höger näve. Kände inget där och då för efter ett par minuter i vattnet var både tår och fingrar stela av kölden. Fick trots att yttre faktorer var tuffa till en simning som med mina mått mätt var riktigt bra. Simtid 33:03 min och dryga 90 sek efter simstarke klubbkompisen Andreas.

T1 – hade redan från start förberett en hel del torra kläder jag skulle byta till innan cyklingen, detta i syfte att undvika kraftig nedkylning med en försämrad kapacitet som effekt. Torr cykeltröja, armvärmare, strumpor, halvt skoöverdrag, tät aerohjälm med visir – och ut på cykelbanan. Hade stora svårigheter att både knäppa tröja och hjälm med mina stelfrusna fingrar. Löpturen från växlingsområdet till cykelstarten gick som på styltor, ingen vacker syn.

Cykelbanan i Borås är ganska fostrande med 1000 höjdmeter på 90 km. Började direkt i den första långa backen ut från stan att plocka folk, hade koll på wattmätare för att inte så här tidigt skena iväg med watten. Mitt klädbyte gjorde mig väldigt bekväm på cykel och jag frös inte ett dugg, perfekt klädd och jag började smida planer för en snabb löpning. På hemvägen från vändpunkt valde jag att vid vissa tillfällen trycka på lite extra men stort så var cyklingen väldigt kontrollerad (ca 240 watt i snitt över de 90 km vilket motsvarar 3.5 watt/kg med mina för dagen lätta 69 kg kroppsvikt) Cykeltid 2:43:43. Fick i mig två flaskor Umara (med 120 gram kolhydrater/st) samt 2 gel under cyklingen.

T2 – nu var det inte läge att ta någon längre vila utan ett snabbt byte, av med hjälm, på med löparskor och greppa energi. Ut på 3 varv a´7 km på en lätt bana med asfalt och grusväg. Vid första varvet blev jag ganska snart omsprungen av tvåan i seniorklassen som sprang förbi och fick cirka 100 meter. Denna lucka höll jag konstant första varvet innan han seglade iväg.  Hittade ett gott tempo som jag kunde hålla stora delar av loppet, första 7 km på 4.02 i snitt, andra 7 km på 4.05 i snitt och ett lite tyngre sista varm på 4.14 i snitt.

Fick under andra varvet bra tidsrapportering av min supportcrew, pappa Benno. Rapporteringen löd att jag dragit ifrån under löpningen till en ledning med 8 minuter vilket kändes bra. Jag sprang på kontrollerat utan att slita alltför hårt och kunde göra så hela vägen in mot mål. Fick krampkännigar vid 3-4 tillfällen under loppet på insida lår men en gel och vätska gjorde att det varje gång släppte fort. Fick i mig 5 gel under löpningen och lite cola samt redbull. Löptid 1:26:18

Seger i M45, med dryga 12 minuter ned till tvåan, starke Zantelid gav precis det formbesked jag hoppades få. Kan konstatera att träningen hittills gett bra resultat, simmar snabbare än någonsin, kan trampa ganska hyfsade watt men framför allt fort och bekvämt och sedan springa avslappnat i dryga 4.00 min/km.

6 veckor kvar till nästa race som då blir Ironman Bolton – vilket kommer bli en mycket tuff historia på en för året ny cykelbana som erbjuder 2500 höjdmeter över den 180 km långa banan. Banan i Borås som är tuff erbjöd som sagt 1000 höjdmeter och den upplevs som väldigt böljande och upp och ned. 

Nu väntar några dagars lugnare träning innan det blir träningsläger i Båstad till helgen och sedan 3 riktigt tuffa veckor som skall ta cyklingen till nya nivåer.

Nu kör vi!!